Ryby nigdy dość – zarówno dla smaku, jak i dla zdrowia. Warto jednak pokusić się o coś innego niż smażona ryba :-). Polecam niezwykle zdrowy przepis ryby duszonej w sosie warzywnym. Może być on w wersji pikantnej (wystarczy dodać chili, pieprz ziołowy i paprykę ostrą), jak i łagodnej (na bazie popularnych ziół). Bardzo smaczne i kolorowe danie, którym można przekonać niejadków do jedzenia ryb :-).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki (obiad dla 4 osób):
– 5 filetów rybnych (ja preferuję tilapię, ale może być również inny gatunek ryby)
– puszka pomidorów w puszce
– 2 duże marchewki
– 1 pietruszka
– 1 czerwona papryka
– 1 większa cebula
– 300 ml bulionu (z kostki rosołowej lub przygotowany z warzyw)
– przyprawy: sól, bazylia, tymianek, cząber, natka pietruszki, zioła prowansalskie, kolendra, w wersji pikantnej do sosu można dodać chili, pieprz ziołowy i paprykę ostrą
Przygotowanie:
1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, z kolei marchewkę i pietruszkę w plasterki.
2. Na patelni smażymy cebulę na małej ilości oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy pietruszkę, marchewkę i paprykę.
3. Chwilkę smażymy, następnie dolewamy bulionu, żeby przykryć warzywa. Przyprawiamy solą, bazylią oraz natką pietruszki. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Kiedy będzie mało płynu, dolewamy bulionu.
4. W tym czasie filety rybne przyprawiamy po obu stronach solą, tymiankiem oraz ziołami prowansalskimi.
5. Po około 10 minutach warzywa zmiękną, wtedy dodajemy pomidory w puszce i przyprawiamy kolendrą, ziołami prowansalskimi, cząbrem.
6. Kiedy sos będzie bulgotać, a my osiągniemy wymarzony smak, możemy na warzywach położyć filety rybne. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 12 minut.
7. Podajemy z ryżem albo kuskusem.