Matki karmiące piersią nie mają zbyt wielkiego wyboru słodyczy, nawet jeśli dziecko nie jest uczulone na kakao i orzechy, to i tak trzeba ograniczyć ich spożycie. Również owoce i wypieki mogą być źle znoszone przez maluszka. Dlatego w okresie karmienia piersią warto przypomnieć sobie słodki przepis znany z dzieciństwa czyli ryż na mleku zapiekany z jabłkami i cynamonem. Łatwy do przyrządzenia deser, który jest lekkostrawny i zawiera witaminy w postaci jabłek.
Czas przygotowania: 15 minut + 40 minut pieczenia
Składniki:
– 250 g ryżu
– 3-4 duże jabłka
– 300 ml mleka
– 300 ml wody
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 2 łyżeczki cynamonu
– garść rodzynek
– 3 łyżki masła
– cukier, sól
Przygotowanie:
1. Zagotowujemy szklankę wody i mleka, następnie wsypujemy ryż i odrobinę solimy. Gotujemy ryż przez około 12 minut, w międzyczasie mieszamy, aby ryż się nie przypalił. Pod koniec gotowania wsypujemy opakowanie cukru wanilinowego, 3 łyżki cukru oraz 3 łyżki masła.
2. W czasie gdy ryż się gotuje, możemy zająć się jabłkami. Obieramy je ze skórki, usuwamy pestki oraz ścieramy na tarce. Następnie dodajemy 2 łyżeczki cynamonu, garść rodzynek, 3 łyżki cukru oraz wszystko mieszamy.
3. Małe naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy masłem, następnie układamy warstwowo 2/3 ryżu, starte jabłka oraz pozostałą część ryżu.
4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.