Nie bądź burak – zjedz buraka 🙂 W końcu jest to niezwykle zdrowe warzywo, które wzmacnia układ krwionośny oraz odpornościowy. Aby zachować wartości odżywcze buraków, lepiej gotować je w łupinkach lub upiec (umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego nieobrane buraki i piec w temp. 180 stopni C przez około 2 godziny). W ten sposób sprawdzą się one idealnie jako dodatek do sałatek. Prezentuję przepis na zdrową sałatkę z kaszą pęczak i burakami.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:sałatka z kaszą pęczak i burakami

  • 20 dkg ugotowanej kaszy pęczak
  • 3 pieczone buraki
  • 1 cebula
  • garść liści rukoli
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki z pęczakiem i burakami:

  1. Upieczone buraki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy na drobną kostkę.
  2. Do miski wrzucamy kaszę pęczak, buraki, cebulę. Liście rukoli dzielimy na nieco mniejsze części.
  3. Sałatkę przyprawiamy oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.