Szukałam, szukałam aż znalazłam lekką i orzeźwiającą sałatkę – w sam raz, by przegryźć coś zdrowego i smacznego o każdej porze roku. Sałatka z warzywami i dodatkiem prażonego słonecznika – a to wszystko z uniwersalnym i dobrym na wszystko sosem winegret.

prosty przepis na sałatkę z prażonym słonecznikiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki

– mix sałat (najlepiej z rukolą)

– ulubione kiełki 🙂 (ja używałam mieszanki różnych kiełków)

– puszka kukurydzy

– ogórek szklarniowy

– 3 pomidory

– słonecznik bez łupinek

– oliwa z oliwek

– cytryna

– łyżka miodu

– łyżka musztardy

– przyprawy: sol, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano

Przygotowanie sałatki

1. Na początku prażymy słonecznik – na patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy około 5 minut. Nie dodajemy żadnego tłuszczu i pamiętajmy, by mieszać ziarna, inaczej nam się przypalą. Kiedy nasionka zaczną „podskakiwać”, wtedy można ściągać słonecznik z ognia. Podczas kiedy my przygotowujemy kolejne składniki sałatki, słonecznik stygnie.

2. Sos winegret – niemal każdy go zna. Warto jednak pamiętać o pewnej rzeczy podczas przygotowania – na samym końcu dodawać olej, gdyż inaczej składniki mogą ze sobą gorzej się połączyć.

Tak więc zaczynamy od 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, następnie dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i oregano. To wszystko dobrze mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednorodną konsystencję, wtedy dodajemy około 5-6 łyżek oliwy z oliwek.

2. Dodajemy około 15 dkg sałaty, opakowanie (10 dkg) kiełek, 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, pół ogórka pokrojonego w kostkę oraz odsączoną kukurydzę w puszce.

3. Na koniec dodajemy prażony słonecznik i wszystko mieszamy z sosem winegret.