Szukałam, szukałam aż znalazłam lekką i orzeźwiającą sałatkę – w sam raz, by przegryźć coś zdrowego i smacznego o każdej porze roku. Sałatka z warzywami i dodatkiem prażonego słonecznika – a to wszystko z uniwersalnym i dobrym na wszystko sosem winegret.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
– mix sałat (najlepiej z rukolą)
– ulubione kiełki 🙂 (ja używałam mieszanki różnych kiełków)
– puszka kukurydzy
– ogórek szklarniowy
– 3 pomidory
– słonecznik bez łupinek
– oliwa z oliwek
– cytryna
– łyżka miodu
– łyżka musztardy
– przyprawy: sol, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Przygotowanie sałatki
1. Na początku prażymy słonecznik – na patelnię wrzucamy słonecznik i prażymy około 5 minut. Nie dodajemy żadnego tłuszczu i pamiętajmy, by mieszać ziarna, inaczej nam się przypalą. Kiedy nasionka zaczną „podskakiwać”, wtedy można ściągać słonecznik z ognia. Podczas kiedy my przygotowujemy kolejne składniki sałatki, słonecznik stygnie.
2. Sos winegret – niemal każdy go zna. Warto jednak pamiętać o pewnej rzeczy podczas przygotowania – na samym końcu dodawać olej, gdyż inaczej składniki mogą ze sobą gorzej się połączyć.
Tak więc zaczynamy od 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżki miodu, 1 łyżki musztardy, następnie dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylię i oregano. To wszystko dobrze mieszamy do momentu, kiedy uzyskamy jednorodną konsystencję, wtedy dodajemy około 5-6 łyżek oliwy z oliwek.
2. Dodajemy około 15 dkg sałaty, opakowanie (10 dkg) kiełek, 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, pół ogórka pokrojonego w kostkę oraz odsączoną kukurydzę w puszce.
3. Na koniec dodajemy prażony słonecznik i wszystko mieszamy z sosem winegret.