Sałatka z orzechami i pieczarkami jest idealnym dodatkiem do ryb oraz mięs, z tego też powodu będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnej kolacji lub sylwestrowego przyjęcia. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle prosta w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 30 minut

sałatka z orzechami i pieczarkamiSkładniki:

-20 dkg pieczarek

– 1 duże jabłko

– garść orzechów włoskich

– 1 mały jogurt naturalny

– 1/4 szklanki zielonego groszku

– sok z 1/4 cytryny

– 2 łyżki majonezu

– sól, pieprz, cukier

 Przygotowanie sałatki z orzechami i pieczarkami:

1. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na odrobinie oleju, przyprawiając solą i pieprzem. Ściągamy z patelki i czekamy aż ostygną.

2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i wrzucamy orzechy włoskie, trzymamy do momentu aż się zarumienią i ściągamy z ognia.

3. Jabłko myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kostkę.

4. Do miseczki wrzucamy orzechy, jabłko, pieczarki, zielony groszek i wszystko mieszamy.

5. Przygotowujemy sos: do małego jogurtu dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Dobrze mieszamy i nakładamy tzw. kleksy na sałatkę. Przed podaniem możemy ją udekorować kilkoma listkami kopru.