Sałatka z orzechami i pieczarkami jest idealnym dodatkiem do ryb oraz mięs, z tego też powodu będzie doskonałym uzupełnieniem wigilijnej kolacji lub sylwestrowego przyjęcia. Sałatka jest lekka, orzeźwiająca i niezwykle prosta w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
-20 dkg pieczarek
– 1 duże jabłko
– garść orzechów włoskich
– 1 mały jogurt naturalny
– 1/4 szklanki zielonego groszku
– sok z 1/4 cytryny
– 2 łyżki majonezu
– sól, pieprz, cukier
Przygotowanie sałatki z orzechami i pieczarkami:
1. Pieczarki kroimy na plasterki i smażymy na odrobinie oleju, przyprawiając solą i pieprzem. Ściągamy z patelki i czekamy aż ostygną.
2. Rozgrzewamy patelnię teflonową i wrzucamy orzechy włoskie, trzymamy do momentu aż się zarumienią i ściągamy z ognia.
3. Jabłko myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kostkę.
4. Do miseczki wrzucamy orzechy, jabłko, pieczarki, zielony groszek i wszystko mieszamy.
5. Przygotowujemy sos: do małego jogurtu dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Dobrze mieszamy i nakładamy tzw. kleksy na sałatkę. Przed podaniem możemy ją udekorować kilkoma listkami kopru.