Sos winegret to uniwersalny dodatek często spotykany w sałatkach. Przedstawiam uniwersalną sałatkę z fetą oraz najłatwiej dostępnymi warzywami. Sos winegret wydobywa z warzyw wspaniały i intensywny smak. Polecam przetestować sos winegret również z innymi warzywami.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
– 2 pomidory
– 20 dkg rukoli/sałaty/mieszanki sałat
– 1/2 ogórka szklarniowego
– 1 papryka
– 3/4 kostki sera typu feta
– 1/2 średniej cebuli
– *10 dkg oliwek pokrojonych w plasterki
Sos winegret:
– 1/4 szklanki oliwy
– sok z połowy cytryny
– łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka musztardy
– przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia, natka pietruszki, kolendra
Przygotowanie:
1. Pomidory, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Dorzucamy rukolę, ogórka pokrojonego w plasterki oraz ewentualnie pokrojone oliwki.
2. Na koniec kroimy ser typu feta w kostkę (c pewien czas obmywamy nóż ciepłą wodą, dzięki czemu ser nie będzie się do niego lepił i wyjdzie nam ładna kosteczka) i dorzucamy do warzyw.
3. Czas na sos winegret: dodajemy oliwę, sos sojowy oraz po łyżce miodu i musztardy.Doprawiamy przyprawami i na koniec dodajemy sok z cytryny. Intensywnie mieszamy by uzyskać jednolitą konsystencję i testujemy smak – jeśli jest zbyt mało wyrazisty, proponuję dodać musztardę, jeśli zbyt gorzki, dodać miód.
6. Tu jest kwestia gustu – czy wolimy wymieszać całość przed podaniem czy podać sos osobno.