Sernik jest jednym z najpopularniejszych ciast. Nic więc dziwnego, że jego odmian jest naprawdę sporo. Różne wariacje zakładają sernik pieczony, na zimno, z owocami, galaretką a nawet bez użycia sera. Nawet taki „oszukańczy” sernik dorobił się wielu wersji, w końcu ser można zastąpić jogurtem, śmietaną lub budyniem. Oto jeden z takich przepisów na sernik bez sera. 

Czas przygotowania: 30 minut +50 minut pieczeniaprzepis na sernik bez sera

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,2 l śmietany kremówki
  • 2 budynie waniliowe
  • posypka czekoladowa
  • do ozdoby konfitura jagodowa lub wiśniowa

Przygotowanie sernika bez sera:

  1. Przygotowanie kruchego ciasta: Zagniatamy w misce mąkę, cukier, cukier waniliowy żółtka,margarynę i proszek do pieczenia. Najlepiej wcześniej wyjąć margarynę z lodówki, by była miękka. Ciasto zagniatamy rękami.
  2. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  3. Po tym czasie dno i ściany blaszki smarujemy margaryną. Ciasto ścieramy i układamy na blaszce, dodając trochę więcej po bokach.
  4. Przygotowanie masy zaczynamy od ubijania białek jajka ze szklanką cukru. Do tego wsypujemy dwa budynie i miksujemy.
  5. Po uzyskaniu jednolitej masy, stopniowo wlewamy śmietanę i mieszamy łyżką.
  6. Na koniec dodajemy do masy posypki czekoladowej według uznania.
  7. Masę wylewamy na ciasto w blaszce.
  8. Pieczemy w piekarniku, o temperaturze 170 stopni Celsjusza, przez około 50 minut.
  9. Po ostygnięciu sernika, wierzch przykrywamy konfiturą i wstawiamy do lodówki .