Sernik na zimno jest wspaniałym ciastem na upały. Można go przyrządzać z różnymi sezonowymi owocami i galaretką, dzięki czemu zyskuje za każdym razie nową postać ;-). Tym razem przygotowałam sernik na zimno z truskawkami zatopionymi w galaretce. Warto wspomnieć, że ciasto nie wymaga wielkiego nakładu pracy, jedynie cierpliwości, gdyż trzeba odczekać na stężenie galaretki oraz masy serowej :-).
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
– 500 g serka homogenizowanego waniliowego
– 250 ml śmietanki kremówki
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 3 łyżki cukru pudru
– 4 łyżki żelatyny
– 70 g świeżych owoców np. truskawek
– 3-4 opakowania galaretki w różnych smakach
Przygotowanie sernika na zimno:
1. Na początek należy przygotować dwa lub trzy rodzaje galaretek i poczekać, aż one stężeją.
2. Kiedy już to się stanie, można przygotować masę serową. W tym celu ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy porcjami serek homogenizowany, cukier waniliowy oraz ewentualnie kilka kropelek aromatu waniliowego do ciasta. Kiedy masa będzie jednolita, dodajemy 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki gorącej wody.
3. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową, wlewamy około połowy masy serowej i w niej umieszczamy małe kawałki galaretki w różnych smakach. Następnie wlewamy resztę masy serowej i umieszczamy kolejną porcję małych kawałków galaretki. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje (potrwa to około dwóch godzin).
4. Kiedy masa stężeje, układamy na wierzchu owoce i zalewamy je galaretką. Ja wykorzystałam resztę stężałej już galaretki i wlałam na owoce. Następnie przygotowałam kolejna porcję galaretki, która była schłodzona ale jeszcze nie stężała i oblałam nią owoce w galaretce, dzięki temu powierzchnia galaretki była równa.