nalesniki przepisNaleśniki cieniutkie jak papier. Za to po brzegi wypełnione dżemem. To doskonała recepta na poprawę humoru. Także zaproszenie do wspominek oraz kulinarnej podróży. Naleśniki z tym najpopularniejszych z owocowych przetworów to w końcu smak dzieciństwa oraz… Francji!

2 lutego – Dzień Naleśnika

Być może co niedzielę smażyła je mama. Może dziadek robił je przy każdej wizycie. Mama przyjaciółki z dzieciństwa? Twoje maluchy też na pewno przepadają za tym przysmakiem. Te placki to ponadczasowy kulinarny przebój. Mało kto wie jednak, że to francuzi totalnie oszaleli na punkcie tego smaku. Do tego stopnia, że 2 lutego z Dnia Matki Boskiej Gromniczej stał się… Dniem Naleśnika!

Co ma naleśnik do gromnicy?

Podobno wszystko zaczęło się już w V wieku. Niektóre źródła podają, że zwyczaj pieczenia naleśników pojawił się najpierw wśród chłopów. Twierdzić mieli bowiem, że zjedzenie naleśnika w święto la fête des Chandelles (Święto Świec, czyli francuskiego odpowiednika dnia Matki Boskiej Gromniczej) zapewni im dobre plony. Inne zapisy z kolei mają dowodzić, że to ówczesny papież Gelazjusz I nakazał chłopom piec naleśniki i rozdawać  je zmęczonym pielgrzymom z czterech stron świata.

Naleśniki stały się więc symbolem szczęścia i pomyślności. Do tego stopnia, że dziś spora część francuzów drugiego dnia lutego zajada się plackami. Zwłaszcza z dżemem, bo to jeden z ulubionych dodatków francuzów.

To jeszcze nie wszystko. Żeby naleśniki faktycznie przyniosły szczęście, to smażąc trzeba trzymać się kilku zasad. Warto więc sięgnąć po przepisy sprawdzone przez niejedną francuską maman.

Przepis na francuskie naleśniki z dżemem truskawkowym – na dobrą passę

Składniki:

  • 125g mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli,
  • dżem truskawkowy Herbapol
  • opcjonalnie: cukier puder

Sposób przygotowania: do miski wlać mleko, wbić jajka, wsypać mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Dodać sól, cukier i cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić na pół godziny. Następnie do ciasta należy wlać stopione masło oraz 100 ml wody. Ponownie wymieszać.

Ciasto smażyć na suchej patelni lub maśle – jeśli patelnia jest dobra, to jest to wyłącznie kwestia gustu. I teraz garść wskazówek prosto z Francji: żeby zjedzone naleśniki przyniosły szczęście, patelnię należy trzymać w prawej dłoni. Smażąc pierwszego naleśnika należy go kilka razy podrzucić. To ma odwrócić złą passę. Tę moc można wzmocnić trzymając w lewej ręce monetę. Podobno właśnie tak naleśniki smażyli chłopi.

Gotowe placki ułożyć na talerz i obficie posmarować dżemem z Herbapolu. Duże kawałki słodkich owoców to świetny dodatek do tej przekąski. Zrolowany naleśnik można posypać cukrem pudrem.

Więcej dżemów znajdziesz pod tym adresem: Herbapol dżemy spożywczcze