Sos boloński lub spaghetti po bolońsku jest jednym z najbardziej kalorycznych i ciężkostrawnych dań, jednak można zastosować kilka trików, by potrawa ta stała się zdrowsza i mniej kaloryczna. Oto mój pomysł na sos boloński w wersji dietetycznej. 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (na 4-5 porcji)dietetyczny sos boloński

– 50 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 100 ml koncentratu pomidorowego

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, suszone pomidory, natka pietruszki

– 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Przygotowanie sosu bolońskiego

1. Do średniego garnka wlewamy ok. 4 l wody i zagotowujemy. Następnie do wrzątku wrzucamy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem, ziołami (bazylia, oregano, zioła prowansalskie, natka pietruszki) wedle uznania. Czekamy do zagotowania wody i następnie gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty. W tym czasie możemy posiekać cebulę oraz czosnek.

2. Na niewielkiej ilości oleju smażymy cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy odcedzone mięso, jednak nie wylewamy jeszcze bulionu, w którym się gotowało mięso. Dokładnie mieszamy mięso z cebulą i czosnkiem i na patelnię wlewamy trochę bulionu, by przykryło dno. Doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami, natką pietruszki, oregano, bazylią oraz pieprzem do smaku.

3. Następnie dodajemy puszkę pomidorów krojonych oraz koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

4. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu pełnoziarnistego lub razowego ugotowanego al dente.