W upalne dni nie mamy zbyt wielkiego apetytu, a już na pewno nie na tłuste i ciężkostrawne potrawy. W takich wypadkach warto zastąpić mięso rybą i postarać się o warzywa na naszym talerzu. Sos pomidorowy z tuńczykiem można podawać z dowolnym rodzajem ryżu, makaronu lub kaszy. Dzięki temu jest to dobry przepis dla osób dbających o linię oraz cukrzyków. 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (na 3-4  porcje)spaghetii z tuńczykiem

– puszka tuńczyka

– puszka pomidorów w puszce

– 3 ząbki czosnku

– 1 mała cebula

– ewentualnie puszka kukurydzy

– sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, natka pietruszki, oregano

– 2 łyżki oleju rzepakowego (zdrowy zamiennik słonecznikowego)

Przygotowanie sosu pomidorowego z tuńczykiem

1. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Cały czas mieszamy, by czosnek się nie przypalił.

2. Kiedy cebula się zeszkli, można dodać rozdrobnionego tuńczyka, następnie pomidory w puszce i kukurydzę. Jeśli chcemy zagęścić sos, można dodać mały słoiczek koncentratu pomidorowego.

3. Wszystko chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami.