Sos tatarski można znaleźć na niemal każdym, wielkanocnym stole. Jest to idealny dodatek do jajek, szynki oraz kiełbasy, dla wielu osób stanowi też jeden z kulinarnych symboli Wielkanocy. Jego skład i sposób przyrządzania mogą się jednak znacznie różnić w poszczególnych domach. Ja przedstawiam swoją wersję sosu tatarskiego, który powstał na bazie przepisu mojej mamy oraz małej modyfikacji z mojej strony.
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki sosu tatarskiego:
– 2 ugotowane jajka na twardo
– 5 rzodkiewek
– 2 młode cebule
– pęczek szczypiorku
– 6 ogórków konserwowych
– szklanka majonezu
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki śmietany 18%
– sok z 1/4 cytryny
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Oddzielić białko od żółtka (nie będzie potrzebne także można je zjeść 🙂 ), białko pokroić w bardzo drobną kostkę. Do białka dodać pokrojone w kostkę rzodkiewki, cebulę, ogórki oraz drobno posiekany szczypiorek.
2. Całość wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą. Przyprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
3. Odstawić na noc do lodówki, aby na śniadanie wielkanocne sos się „przegryzł” :-).