Dietetycznych potraw ciąg dalszy :-). Białe sosy z makaronem należą do moich ulubionych, niestety ich kaloryczność jest ogromna, dlatego przedstawiam przepis na Carbonarę w wersji light. Dzięki zastąpieniu kilku składników i dodaniu ziół mamy danie, które nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki (na 2 porcje)
– 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetii lub penne
– 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
– 3 ząbki czosnku
– 3 żółtka jajka
– 5 dkg startego, żółtego sera
– sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, świeża natka pietruszki
– ewentualnie 10 dkg chudej szynki
– 2 łyżki prażonego lnu
Przygotowanie makaronu Carbonara
1. Makaron gotujemy al dente (ok 7-9 minut), następnie odcedzamy. Mieszamy jogurt z żółtkami jajek, odrobiną wody i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.
2. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy zmiażdżone ząbki czosnku (jeśli zdecydowaliśmy się na szynkę, podsmażamy ją lekko z czosnkiem), następnie dodajemy jogurt z żółtkami i ok.2-3 minuty podgrzewamy.
3. Na patelnię z sosem dodajemy makaron i mieszamy dokładnie oraz na końcu wrzucamy żółty ser, by się roztopił. Posypujemy świeżą natką pietruszki oraz prażonym lnem.