Dietetycznych potraw ciąg dalszy :-). Białe sosy z  makaronem należą do moich ulubionych, niestety ich kaloryczność jest ogromna, dlatego przedstawiam przepis na Carbonarę w wersji light. Dzięki zastąpieniu kilku składników i dodaniu ziół mamy danie, które nie przysporzy nam dodatkowych kilogramów.

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki (na 2 porcje)przepis na spaghetii carbonara w wersji dietetycznej

– 300 g makaronu pełnoziarnistego spaghetii lub penne

– 200 ml jogurtu naturalnego gęstego

– 3 ząbki czosnku

– 3 żółtka jajka

– 5 dkg startego, żółtego sera

– sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, świeża natka pietruszki

– ewentualnie 10 dkg chudej szynki

– 2 łyżki prażonego lnu

Przygotowanie makaronu Carbonara

1. Makaron gotujemy al dente (ok 7-9 minut), następnie odcedzamy. Mieszamy jogurt z żółtkami jajek,  odrobiną wody i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

2. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażamy zmiażdżone ząbki czosnku (jeśli zdecydowaliśmy się na szynkę, podsmażamy ją lekko z czosnkiem), następnie dodajemy jogurt z żółtkami i ok.2-3 minuty podgrzewamy.

3. Na patelnię z sosem dodajemy makaron i mieszamy dokładnie oraz na końcu wrzucamy żółty ser, by się roztopił. Posypujemy świeżą natką pietruszki oraz prażonym lnem.