Popularność wołowiny wzrasta, przynajmniej w moim domu :-). Mąż od dawna namawiał mnie na przyrządzenie steków, jednak ja wzbraniałam się, gdyż nie przepadam za wołowiną. Jednak po wizycie w restauracji specjalizującej się w stekach, moje zdanie na temat tego gatunku mięsa diametralnie się zmieniło. Poczytałam, potestowałam, zakupiłam patelnię grillową i zabrałam się za smażenie steków. Efekt przeszedł moje oczekiwania, dlatego chętnie podzielę się kilkoma wskazówkami na temat przyrządzania steków.

Czas przygotowania: 8 minut

Składniki:

przepis na stek– 50 dkg wołowiny (najlepiej polędwicy, choć bardziej dostępny cenowo jest rostbef i antrykot). Mięso powinno mieć grubość ok. 3 cm.

– sól, pieprz

– olej rzepakowy

– 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Ja używam patelni żeliwnej grillowej, która jest dobra o tyle, że mięso błyskawicznie się smaży i nie zatapia się w tłuszczu. Oprócz tego potrzebne nam będą szczypce (teflonowe lub drewniane).

2. Wołowinę myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.

3. Patelnię rozgrzewamy, następnie wlewamy odrobinę oleju i czekamy aż tłuszcz będzie skwierczeć.

4. Nakładamy kawałki mięsa na rozgrzaną patelnię, jeśli chcemy średnio krwisty stek, powinniśmy smażyć ok. 1,5 minuty każdą stronę. Jeśli chcemy lepiej wysmażony stek, to każdą stronę powinniśmy smażyć 2 minuty.

5. Po usmażeniu przekładamy na talerz, każdą stronę posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i jedną ze stron smarujemy łyżeczką masła. Przykrywamy mięso talerzem lub folią aluminiową i czekamy ok. 3 -5 minut, aż stek dojdzie do siebie.

6. Stek dobrze komponuje się z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Smacznego 🙂

Podsumowując : Złote zasady przyrządzania steków

– Nasz kawałek mięsa nie powinien być zbyt cienki ani zbyt gruby. Odpowiednia grubość to 2,5-3,5 cm.

– Przy obracaniu mięsa i przekładaniu z patelni a także kilka minut po smażeniu nie nakłuwamy ani nie kroimy mięsa, by soki z niego nie wyciekły. Jeśli to się stanie, mięso będzie suche.

– Stek kładziemy na dobrze  rozgrzaną patelnię.

– Mięso nie powinno być smażone na maśle, gdyż wtedy łatwo go przypalić.

– Steki przyprawiamy po smażeniu, już po zdjęciu z patelni. Sól wysusza mięso a pieprz może się przypalić. Nie robimy też tego na patelni, gdyż możemy zmarnować smaczny sos z mięsa.