Któż z nas nie lubi domowej zupy pomidorowej, przyprawionej świeżą bazylią i zabielonej śmietaną. Niestety nie zawsze mamy cierpliwość i czas na spędzenie ponad godziny na gotowaniu tradycyjnej zupy pomidorowej na wywarze. Czasami warto pójść drogą na skróty – przedstawiamy szybki przepis na krem z pomidorów, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut.
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 2 porcje:
– 3 ząbki czosnku
– 2,5 kg pomidorów lub 2 puszki pomidorów w puszce
– 10 dkg startego parmezanu
– sól, pieprz, natka pietruszki, świeża bazylia
– ewentualnie 2 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie kremu z pomidorów:
1. Na głębokiej patelni podsmażamy zmiażdżone 3 ząbki czosnku.
2. Po zarumienieniu dodajemy obrane ze skórki pomidory lub pomidory w puszce, które wcześniej potraktowaliśmy blenderem :-).
3. Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i świeżą bazylią.
4. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem oraz ewentualnie zabielamy śmietaną. Zupę warto podawać z grzankami z masłem czosnkowym :-).
Smacznego!