Domowe placki pszenne smakują wyśmienicie a w dodatku mamy pewność, że wiemy co jemy. Farsz do tortilli możemy komponować według upodobania, może być ona wegetariańska, mięsna, na pikantnie lub ze świeżymi warzywami. Same placki są również łatwe do zrobienia, wystarczy mieć trochę mąki, margaryny i wody. 

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki (na 4 osoby):

Placki pszenne:przepis na placki pszenne

– 2 szklanki mąki

– 1 szklanka ciepłej wody

– łyżeczka soli

– 4 łyżki margaryny lub masła

Farsz:

– 1 duża cebula

– 3 ząbki czosnku

– 1 papryka czerwona

– 40-50 dkg fileta z kurczaka

– przyprawy: sól, pieprz, tymianek

-ketchup

-majonez

-2 pomidory

– 1 ogórek szklarniowy

-główka sałaty lodowej

Przygotowanie tortilli:tortilla

1. Na początek możemy przygotować farsz, a dopiero potem placki. Kroimy kurczaka na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i smażymy. Po usmażeniu, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę.

2. W kolejnym kroku dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie, ściągamy z ognia.

3. W czasie smażenia farszu, możemy przygotować placków: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margaryny, wody i soli. Wszystko mieszamy, aż będzie jednolita konsystencja. Ciasto powinno być dość klejące, ale powinno też dać się rozwałkować, dlatego w miarę potrzeby dodajemy mąkę. Następnie ciasto dzielimy na kulki (ok. 10-12) i rozwałkowujemy. Placki powinny być dość cienkie i mieć średnicę ok. 20 cm. Na suchej, teflonowej patelni podsmażamy placki z obu stron, aż pojawią się ciemniejsze plamy na każdej z nich.

4. Kroimy pomidora oraz ogórka w kostkę. Sałatę rozrywamy na małe cząstki.

5. Każdy placek smarujemy łyżką majonezu i odrobiną ketchupu i mieszkamy. Następnie wrzucamy trochę farszu, kilka cząstek pomidora, ogórka, sałaty i zawijamy.