Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Najstarsze i najważniejsze święto Chrześcijan to czas rodzinnych spotkań oraz okazja, aby na stole pojawiły się dania, których na co dzień nie jemy.

żurek w chlebieWielkanoc – tradycja trwająca wieki

Święta Wielkanocne, mimo że mniej medialne od Bożego Narodzenia, kultywowane są od XVIII wieku i nic nie wskazuje na to, że tradycja ta miałaby nie przetrwać kolejnych stuleci. To część naszej narodowej tożsamości i kultury.

Ponad 300 lat temu wykrystalizował się zwyczaj mszy rezurekcyjnych, które odbywały się w środku nocy lub o świcie. Po nich uczestnicy nabożeństw przystępowali do świętowania rezurekcji, czyli zmartwychwstania Jezusa – rodziny zasiadały do wielkanocnego śniadania składającego się z potraw wielkanocnych. Ówczesna święconka składała się z: wędlin, chrzanu, jajek, pieczywa, miodu, soli, pieprzu, a także słodkich babek i mazurków. Jak widać tradycyjne wielkanocne pokarmy nie zmieniły się na przestrzeni stuleci i nadal królują na świątecznych stołach – https://uwielbiam.pl/.

Co z tym żurkiem? Co z tym barszczem?

Wielkanocny obiad nie może obyć się bez barszczu (żurku?) i białej kiełbasy. Warto jednak zwrócić uwagę na nomenklaturę i skład świątecznej zupy – do dziś w różnych rejonach Polski toczą się spory na ten temat. Różnice między żurkiem a barszczem białym  wynikają z regionalnych zwyczajów. Według jednego z nich żurek to zupa na bazie mąki żytniej, natomiast podstawą barszczu białego jest mąka pszenna. Według innych zwyczajów klasyczny żurek, jako zupa postna, powinien być przygotowany na zakwasie, natomiast barszcz biały nie ma racji bytu jeśli nie jest sporządzony na bazie wywaru z boczku i kiełbasy.

Aby zasiać kolejne ziarno wątpliwości, warto dodać, że istnieją przekazy zgodnie, z którymi barszcz biały powstaje na bazie serwatki ze zsiadłego mleka, a nie jak w przypadku żurku z zakwasu mącznego. Mieszkańcy Ziemi Łódzkiej i Kielecczyzny zajadają się natomiast zalewajką, czyli zupą przypominającą barszcz biały lub żurek, którą przyrządza się na bazie wody z kiszonych ogórków. Zatem wiadomo, że… nic nie wiadomo.

Sprawdzone menu na Wielkanoc

Aby nie mieszać Wam zbytnio w głowie, przygotowaliśmy sprawdzone menu świąteczne, które sprawdzi się w każdym zakątku Polski:

  • Śniadanie – Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem, zielonym groszkiem, ogórkami kiszonymi, cebulą i ziemniakami;
  • Obiad – Wielkanocny żurek w chlebie z białą kiełbasą wieprzową i ziemniakami.

Więcej inspiracji, tych tradycyjnych, jak i również nieco nowocześniejszych, znajdziecie tutaj – https://uwielbiam.pl/wielkanoc. Jesteśmy pewni, że w tegoroczną Wielkanoc będzie pysznie!