Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca i sycąca, odpowiednia na zimowe chłody lub kiedy mamy problemy żołądkowe :-). W krupniku lubię posmak lubczyka ogrodowego (smak dobrze znany z przyprawy magii).  Jeśli mam możliwość zdobycia świeżych liści, to przyprawiam nimi zupę, wtedy zyskuje ona charakterystyczny posmak.

Czas przygotowania: 60 minut

tradycyjny krupnik przepisSkładniki:

– 3 skrzydełka kurczaka (lub jakakolwiek inna porcja rosołowa, może być również porcja żeberek)

– 5 małych ziemniaków

– 2 marchewki

– 1 pietruszka

– 1 mała seler

– 1 por

– 100 g kaszy jęczmiennej

– sól, pieprz ziarnisty, listki laurowe, ziele angielskie

– ewentualnie 2 gałązki lubczyka ogrodowego

Przygotowanie zupy:

1. Mięso myjemy, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, seler obieramy a por kroimy w plasterki.

2. Wrzucamy wszystko do 3 litrowego garnka. Doprawiamy solą, pieprzem ziarnistym, listkami laurowymi,  zielem angielskim oraz związanymi gałązkami lubczyka ogrodowego lub/i selera, gotujemy pod przykryciem około 30 minut.

3. Po  tym czasie w osobnym garnku gotujemy kaszę jęczmienną, którą następnie możemy wrzucić do zupy. Możemy wrzucić trochę mniej lub więcej kaszy, warto jednak pamiętać że kasza pęcznieje i nie należy przesadzać z jej ilością.

3. Po kolejnych 20 minutach wyciagamy z zupy seler i zieleninkę i doprawiamy do smaku według swojego uznania. Smacznego!