Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Rozgrzewająca i sycąca, odpowiednia na zimowe chłody lub kiedy mamy problemy żołądkowe :-). W krupniku lubię posmak lubczyka ogrodowego (smak dobrze znany z przyprawy magii). Jeśli mam możliwość zdobycia świeżych liści, to przyprawiam nimi zupę, wtedy zyskuje ona charakterystyczny posmak.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
– 3 skrzydełka kurczaka (lub jakakolwiek inna porcja rosołowa, może być również porcja żeberek)
– 5 małych ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 mała seler
– 1 por
– 100 g kaszy jęczmiennej
– sól, pieprz ziarnisty, listki laurowe, ziele angielskie
– ewentualnie 2 gałązki lubczyka ogrodowego
Przygotowanie zupy:
1. Mięso myjemy, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę, seler obieramy a por kroimy w plasterki.
2. Wrzucamy wszystko do 3 litrowego garnka. Doprawiamy solą, pieprzem ziarnistym, listkami laurowymi, zielem angielskim oraz związanymi gałązkami lubczyka ogrodowego lub/i selera, gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
3. Po tym czasie w osobnym garnku gotujemy kaszę jęczmienną, którą następnie możemy wrzucić do zupy. Możemy wrzucić trochę mniej lub więcej kaszy, warto jednak pamiętać że kasza pęcznieje i nie należy przesadzać z jej ilością.
3. Po kolejnych 20 minutach wyciagamy z zupy seler i zieleninkę i doprawiamy do smaku według swojego uznania. Smacznego!