Święta Bożego Narodzenia to czas absolutnie wyjątkowy – czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, z którymi być może nie masz możliwości widywać się na co dzień. Wspólne biesiadowanie przy wigilijnym stole to doskonała okazja do rozmów i wspomnień.

To także wspaniały okres dla tych, którzy wprost przepadają za słodkościami. Już na kilka dni przed Wigilią dom wypełnia się zapachem nie tylko żywej choinki, ale i tradycyjnych bożonarodzeniowych wypieków. Jednym z owych tradycyjnych dań jest kutia. Choć pojawia się ona w wielu polskich domach niezmiennie od wielu pokoleń, nie każdy ją zna, a szkoda, bo warto!

kutia-wigilijna-przepisJeśli do tej pory w Twoim rodzinnym domu nie było zwyczaju przygotowywania kutii na wigilijną wieczerzę, koniecznie przygotuj ją już na nadchodzące święta – z całą pewnością szybko stanie się ona prawdziwym hitem, o który domownicy będą się upominać nie tylko w okresie świątecznym!

Kutia – wschodniosłowiański przysmak

O takim daniu wigilijnym jak kutia bez wątpienia słyszał każdy, choć już nie każdy wie, jak wygląda, jak smakuje i skąd pochodzi. Kutia jest tradycyjną potrawą kuchni litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Ktoś może wobec tego zapytać, co u licha robi na polskich stołach w okresie świątecznym?!

Otóż pojawia się ona przede wszystkim w przygranicznych częściach województwa podkarpackiego, na Lubelszczyźnie i Białostocczyźnie, a to dlatego, że tereny owe przylegają do dawnych Kresów Wschodnich, należących niegdyś do państwa polskiego. Osoby pochodzące z tamtejszych okolic, zamieszkujące obecnie inne tereny kraju, zabierają ze sobą swoją kulturę i tradycje praktykowane od pokoleń – w tym tradycje kulinarne. Nie jesteś Kresowiakiem z krwi i kości? Nie masz nic wspólnego z tamtymi obszarami? I tak nic nie stoi na przeszkodzie, jeśli chcesz spróbować wschodniosłowiańskiego przysmaku jakim jest kutia.

Magia zamknięta w prostym przepisie

Przygotowanie kutii jest niesłychanie szybkie i dziecinnie proste (wypróbuj przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1814,name,kutia). Na potrawę tę składa się kilka składników: mak, pszenica, mieszanka różnych orzechów, rodzynki, miód. Opcjonalnie można gotowy przysmak polać śmietanką lub mlekiem. Mak zalej wodą, a po odcedzeniu zmiel kilkakrotnie. Ugotuj pszenicę, sparz rodzynki, wybierz kilka rodzajów orzechów i posiekaj je, jeśli są duże. Wymieszaj wszystko razem z dodatkiem miodu. Smak kutii możesz urozmaicić dodając do niej suszone owoce, np. śliwki, a także kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Potrawa ta jest wyjątkowo zdrową alternatywą dla wysokokalorycznych ciast, dlatego na pewno przypadnie do gustu tym, którzy lubią słodkości, ale powinni ich unikać ze względu na dietę czy stan zdrowia. Jeżeli masz słabość do słodyczy i nie potrafisz opanować apetytu na nie, możesz przygotowywać sobie kutię w mniejszych porcjach, kiedy tylko przyjdzie Ci ogromna ochota na coś słodkiego. Oczywiście i tutaj musisz zachować umiar, ale orzechy, suszone owoce i miód są zdecydowanie lepszą opcją niż batonik czy sklepowy kawał tortu. To prawdziwa mieszanka witamin i minerałów, które w rozsądnych ilościach przysłużą się prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu.