Wszelkie zapiekanki należą do dań kilkudniowych – możemy je zrobić w ciągu godziny i mamy obiad na dwa-trzy dni. Zapiekankę można też zamrozić i zjeść później. Tak więc jest to znakomite danie dla osób zabieganych, zapracowanych, które nie są w stanie poświęcić większej ilości czasu w kuchni. Moja propozycja zapiekanki jest z makaronem, mięsem mielonym oraz warzywami – tak więc trochę konkretów i trochę witamin, a to wszystko pod tradycyjnym sosem serowo-beszamelowym.
Czas przygotowania: 75 minut
Składniki na zapiekankę (porcja na 4-5 osób)
– 500 g mięsa mielonego (z dowolnego rodzaju mięsa, ja preferuję z indyka)
– 300 g makaronu świderki
– 1 mała cebula
– 2 duże marchewki
– 1 brokuł
– 3 ząbki czosnku
– 250 g żółtego sera
– 2 jajka
– 500 ml mleka
– 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki pszennej
– przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, gałka muszkatowa, bazylia, oregano, natka pietruszki
Przygotowanie
1. Na początek możemy przygotować wszystkie składniki, a więc marchew obieramy, kroimy w plastry i blanszujemy. Następnie brokuł dzielimy na różyczki i również blanszujemy. Żółty ser ścieramy na tarce a cebulę i czosnek siekamy. Kiedy już mamy przygotowane te składniki, możemy przystąpić do gotowania makaronu i smażenia mięsa :-).
2. Mięso smażymy wraz z czosnkiem, następnie doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulę i mieszamy.
3. Ugotowany makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy z dwoma jajkami oraz 1/4 startego sera.
4. Następną warstwą zapiekanki będzie mięso, a na nie układamy brokuły oraz marchewkę.
5. Warzywa przykrywamy resztą startego sera oraz przygotowujemy sos beszamelowy (rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, następnie stopniowo dodajemy mleko i mieszamy, przyprawiamy gałką muszkatową, solą, pieprzem, bazylią i mieszamy do zgęstnienia) i nim oblewamy całą zapiekankę.
6. Zapiekankę zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza przez około 30-40 minut.