Zupa cebulowa jest pyszna i rozgrzewająca. Nic dziwnego, że w ośrodkach narciarskich jest to jedna z częściej jedzonych zup. Jednak czasami chce się ją przyrządzić w domku, dlatego czasami przyrządzam ją według tego prostego przepisu.


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:zupa cebulowa- przepis prosty

– 1,5 l rosołu wołowego

– 40 dkg cebuli

– 6-8 dkg masła

– 20 dkg chleba razowego

– sól, pieprz, imbir, mielone goździki, gałka muszkatowa

Przygotowanie

1. Obrać cebulę, opłukać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.

2. Chleb razowy pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, zalać rosołem (nie musimy przygotowywać rosołu, kostki rosołowe też dadzą radę), dodać cebulę i rozgotować.

3. Pod koniec gotowania dodać przyprawy.

4. Zupę przetrzeć przez sitko, zagotować i przyprawić do smaku.

5. Podawać z grzankami i startym, żółtym serem.