Krem gotowany z cielęciną i kaszą jaglaną to pyszna i sycąca zupa. W dodatku ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu również najmłodsze dzieci zjedzą ją ze smakiem. Ja zupę gotowałam z przeznaczeniem dla rocznego dziecka, a następnego dnia cała rodzina zajadała ją ze smakiem :-). 

Czas przygotowania: 30 minut

przepis na krem z cielęciną i kaszą jaglanąSkładniki kremu z cielęciną i kaszą jaglaną

– 30 dkg cielęciny

– 3 marchewki

– 1 pietruszka

– 1 cebula

– 10 dkg kaszy jaglanej (jeden woreczek)

– świeża natka pietruszki

– ewentualnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty

Przygotowanie

1. Gotujemy bulion z cielęciny, marchewki, pietruszki i cebuli. Dodajemy ewentualnie listek laurowy, odrobinę ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu (jeśli zupa jest przeznaczona dla małego dziecka, to należy wcześniej przetestować czy te przyprawy nie szkodzą i wtedy je dodawać).

2. W osobnym garnku gotujemy woreczek kaszy jaglanej.

2. Kiedy warzywa będą miękkie a mięso ugotowane, wkładamy wszystko do blendera i miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy wodę.

3. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawiamy posiekaną natką pietruszki.