Krem gotowany z cielęciną i kaszą jaglaną to pyszna i sycąca zupa. W dodatku ma delikatny, słodkawy smak, dzięki czemu również najmłodsze dzieci zjedzą ją ze smakiem. Ja zupę gotowałam z przeznaczeniem dla rocznego dziecka, a następnego dnia cała rodzina zajadała ją ze smakiem :-).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki kremu z cielęciną i kaszą jaglaną
– 30 dkg cielęciny
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 10 dkg kaszy jaglanej (jeden woreczek)
– świeża natka pietruszki
– ewentualnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Przygotowanie
1. Gotujemy bulion z cielęciny, marchewki, pietruszki i cebuli. Dodajemy ewentualnie listek laurowy, odrobinę ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu (jeśli zupa jest przeznaczona dla małego dziecka, to należy wcześniej przetestować czy te przyprawy nie szkodzą i wtedy je dodawać).
2. W osobnym garnku gotujemy woreczek kaszy jaglanej.
2. Kiedy warzywa będą miękkie a mięso ugotowane, wkładamy wszystko do blendera i miksujemy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodajemy wodę.
3. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawiamy posiekaną natką pietruszki.