zupa mleczna z kaszą pęczak i truskawkamiZupa mleczna z kaszą pęczak to pomysł na smaczne i pożywne śniadanie. Należę do tej grupy osób, które uwielbiają zupę mleczną, serwowaną im w dzieciństwie w przedszkolu i domu. Po latach postanowiłam odkopać tradycję jadania zupy mlecznej na śniadanie. Choć nieco inną, gdyż z kaszą pęczak i sezonowymi owocami, w czerwcu oczywiście z truskawkami. 

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki (na 2 osoby):

– 1/3 szklanki kaszy pęczak

– 300 ml mleka

– sól, cukier

– ok. 40 dkg truskawek

Przygotowanie:

1. Do osolonego wrzątku (na 1/3 szklankę pęczaku będziemy potrzebować ok. 2,5 szklanki wody) wrzucamy kaszę pęczak i gotujemy pod przykryciem ok. 10-12 minut.

2. Kiedy kasza wchłonie wodę i będzie dość miękka, wlewamy mleko i zagotowujemy je, w tym czasie dodajemy ok.3 łyżeczek cukru. Można też do wrzątku wlać od razu mleko, ale wtedy trochę go wyparuje, wolę więc poświęcić wrzątek zamiast mleka :-).

3. Pod koniec gotowania dodajemy truskawki, można niektóre podzielić na pół by lepiej puściły soki i nadały smak zupie.