Wielką miłośniczką zup nie jestem, dlatego jak już mam jakąś ugotować i zjeść, to lubię mieć w niej swoje ulubione warzywa. Tak jest z zupą warzywną z papryką i kukurydzą. Bardzo prosta zupa, która syci i rozgrzewa, a w dodatku poprawi metabolizm. 

zupa z marchwi i kukurydzyCzas przygotowania: 20 minut+40 minut gotowania

Składniki:

-4 skrzydełka

– 4 marchewki

– 1 pietruszka

– 1 seler

– 1 por

– 2 papryki czerwone

– puszka kukurydzy

– sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, ostra papryka

– 3 łyżki sosu sojowego,

Przygotowanie zupy warzywnej:

1. Marchewki, pietruszkę i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka o pojemności około 5 litrów. Do nich wrzucamy seler oraz por, który kroimy w plasterki.

2. Myjemy skrzydełka i dorzucamy do warzyw. Zalewamy wodą i przyprawiamy łyżeczką soli, 4-6 ziarenkami pieprzu, 2 ziarenkami ziela angielskiego, 2 listkami laurowymi.

3. Gotujemy przez około 30 minut, po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Dorzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki i chwilę gotujemy.

4. Zupa będzie miała dosyć słodkawy posmak, dlatego warto ją przyprawić 3 łyżkami sosu sojowego oraz ostrą papryką według uznania.